Sektörünün gerekliliklerini göz önünde bulunduracak olur isek günümüzde en çok merak edilen konular arasında Yangın söndürme cihazlarının periyodik bakım kontrolleri ve kontrol tarihleri yer almaktadır.
Yangın Söndürme Cihazlarının Periyodik Kontrolleri
Bu konunun başlıkları mevzuata göre aşağıda olduğu gibi belirtiliyor.
- Binaların Yangından Korunması Hakkında (BİNAYANGIN) Yönetmelik
- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları (İŞEKİPMAN) Yönetmeliği
- TS ISO 11602-2:2005 – Yangından Korunma – Taşınabilir ve Tekerlekli Yangın Söndürücüler – Bölüm 2: Muayene ve Bakım
Yangın Söndürme Cihazlarının Periyodik Kontrol Mevzuatı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TS 11827 İşyerleri-Yangın Söndürme Tüpleri ve Cihazlarına Kontrol Bakım ve Dolum Hizmeti sunan firmalar İçin Kuralların Standardı ile İlgili Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtilmektedir.
Standartlar gereği elde ve arabayla taşıması gerçekleştirilen yangın söndürme cihazlarının bakımı için, test ve dolum hizmeti sunan firmaların işletmecilik, yapısal özellik, teknik donanım ve personellerle ilgili genel kurallarını kapsıyor.
Mevzuata göre yangın söndürme cihazlarının içindeki söndürme maddeleri 4. yılın sonunda yenileneceği belirtilmekte, hidrostatik testlerinin yapılması gerekmektedir. Yangın söndürme cihazları ilk hizmete alındığında ve daha sonra yaklaşık 30 gün aralıkla veya şartlara göre daha sık süreyle sahibi ya da firmanın sorumlusu tarafından periyodik muayeneden geçirilmesi gerektiği ve bu durumun kayıt altına alınması gerektiği belirtilmektedir.
Yangın söndürme cihazının sahibi ya da firmanın atadığı sorumlusu, periyodik muayene esnasında olumsuz bir durumla karşılaştığında, Anlaşmalı ve sözleşmeli olduğu ürünü satın aldığı iş yerine bilgi vererek. Söz konusu yangın söndürme cihazlarının, yılda bir defadan fazla fakat 6
aydan az olmayacak şekilde anlaşmaya tabi tutulması gerektiğini ve cihazlarının bakımının yaptırılmasını talep etmelidir.Yangın Söndürme Cihazlarının Periyodik Kontrol zamanı
ilgili kişi tarafından yangın söndürme tüplerinin yılda 1 defadan fazla fakat 6 aydan az olmayacak şekilde, Cihazların yıllık periyodik bakımları için çalışılan firma yada yetkili firma ile sürekli olarak iletişimde kalınması gereklilik arz etmektedir. Periyodik muayene bakımlarının “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” mevcut olan firmalara yaptırılmasının önemli olduğunu belirtmek isteriz.